Bescherming van uw tegoeden bij een beursvennootschap

Natuurlijke bescherming van een beursvennootschap

Volgens de wet mag een Belgische beursvennootschap aan haar cliënten geen leningen toekennen (artikel 76 van de Wet van 6 april 1995). Dit betekent dus dat de beursvennootschap absoluut niet actief is in producten die verband houden met hypothecaire leningen of consumentenkrediet. Wij richten ons op onze corebusiness: onze cliënten helpen bij het beheer van hun tegoeden. Deze wetgeving impliceert eveneens dat iedere belegger, alvorens een koop- of inschrijvingsorder te geven, een voldoende hoog bedrag moet betalen om de betaling van de transactie te garanderen.

Indien ondanks deze garantie een cliënt van de beursvennootschap schuldenaar zou worden (als gevolg van een aankoop, een margin call of om enige andere reden), dan is de beursvennootschap verplicht hem met haar eigen vermogen te financieren, en mag ze in geen geval gebruik maken van de tegoeden van haar cliënten-schuldeisers.

Dit is waarom Leleux Associated Brokers nooit effectenposities voor eigen rekening neemt. Zo blijft ons eigen vermogen permanent liquide en beschikbaar voor de financiering van onze afwikkelingen zowel ten opzichte van onze tegenpartijen als ten opzichte van onze cliënten.

Scheiding van de effecten- en contantentegoeden

De wetgeving bepaalt eveneens dat elke beursvennootschap verplicht is de door haar cliënten gedeponeerde contantentegoeden apart te plaatsen in afwachting van een belegging. De beursvennootschap moet met andere woorden elke dag alle crediteurentegoeden van haar cliënten op een bankrekening deponeren. Deze bankrekening is geen traditionele bankrekening. Het is een rekening die geregeld wordt door een scheidingsovereenkomst tussen de beursvennootschap en de bewarende bank, overeenkomst waarmee de bewarende bank erkent dat de op deze rekening gedeponeerde tegoeden niet toebehoren aan de beursvennootschap maar aan de cliënten van de beursvennootschap. De tegoeden van de cliënten worden dus beschermd tegen de schuldeisers van de beursvennootschap mocht deze failliet gaan.


Elk bedrag dat aldus afkomstig is van gedeponeerde contanten of van een krediet op een cliëntenrekening (verkoop, coupontegoed, terugbetaling, enz.) moet gescheiden worden binnen 3 werkdagen. Bij Leleux Associated Brokers hanteren wij een nog strenger scheidingsbeleid. Zo krijgen onze cliënten de garantie dat elke betaling die vóór 14 uur gebeurt, dezelfde dag gescheiden wordt. Betalingen die na 14 uur plaatsvinden worden de volgende werkdag meteen gescheiden.

Bovendien worden de in euro luidende crediteurentegoeden van onze cliënten bij de Nationale Bank van België gedeponeerd, wat de facto elk risico van een kettingreactie van faillissementen na het eventuele in gebreke blijven van een commerciële bank elimineert. De in vreemde valuta's luidende crediteurentegoeden worden gedeponeerd bij gerenommeerde commerciële banken, waarvan de kredietwaardigheid elk kwartaal door de Risk Manager van de beursvennootschap wordt gecontroleerd.

Door in euro luidende liquide middelen bij onze Beursvennootschap te deponeren, genieten uw contantentegoeden een totale en volledige bescherming.

Een verdeling van het risico van contantentegoeden tussen bewaardernemers

De wetgeving bepaalt eveneens dat een beursvennootschap verplicht is om de door haar cliënten bij verschillende private bankinstellingen of bij de Nationale Bank van België gedeponeerde contantentegoeden te spreiden (zo is elke rekening, zoals wij hierboven gezien hebben, gedekt door een scheidingsovereenkomst). In het geval van private bankinstellingen is het maximumbedrag dat een beursvennootschap bij een bankinstelling kan deponeren bij wet vastgesteld en hangt dit af van het eigen vermogen van de beursvennootschap.


Hoewel de wet Leleux Associated Brokers toestaat om tot 30 miljoen euro per commerciële bewarende bank te plaatsen, heeft Leleux Associated Brokers beslist om voorrang te geven aan de veiligheid van de contantentegoeden van haar cliënten en om alle in euro luidende liquide middelen van haar cliënten te deponeren op een aparte rekening bij de Nationale Bank van België. Dit beleid beschermt dus de contantentegoeden van de cliënten, zowel in geval van een faillissement van de beursvennootschap als in geval van een faillissement van een bewarende bank.

In de praktijk stemt iedere deposito van 20 EUR van één van onze cliënten overeen met een deposito van 20 EUR bij de Nationale Bank van België.

De deponering van uw effectentegoeden bij eersteklas bewaarnemers

Een beursvennootschap moet de effectentegoeden van haar cliënten deponeren in haar kluizen of op een effectenrekening bij een bewarende bank. Elke aldus geopend effectendepot moet, net zoals bij contanten, gedekt worden door een scheidingsovereenkomst, waarmee de bank erkent dat de op die rekening gedeponeerde tegoeden toebehoren aan de cliënten van de beursvennootschap en niet aan de beursvennootschap.


Leleux Associated Brokers heeft sinds vele jaren de dematerialisatie van effecten bevorderd, net als de rechtstreekse deponering ervan bij instellingen voor effectenbewaring die zich het dichtst bij de emittenten bevinden. Merk in dit verband op dat Leleux Associated Brokers effecten nooit permanent in zijn kluizen deponeert. Effecten worden rechtstreeks verzonden naar eersteklas bewaarnemers die gekozen worden op basis van strenge en veeleisende criteria.


Financiële productenBewaarnemers
StaatbonsNationale Bank van België
Europeese aandelen en euro-obligatiesEuroclear Bank, Euroclear ESES
Amerikaanse aandelenBank of New York Mellon
SicavsFundsettle, Transfer Agents
Europeese afgeleide producten (op Euronext Derivatives genoteerd)LCH.Clearnet
Amerikaanse afgeleide producten (op CBOT genoteerd)Pershing
Kasbons Emittent van de kasbon (Voorbeeld : KBC Kasbons gedeponeerd bij KBC)

Interne controle op hoog niveau

Om incidenten te vermijden legt de Nationale Bank van België, controle-instantie van de banken en de beursvennootschappen in België, de door haar bestuurden een aantal basisregels op bij de organisatie van de financiële instelling. Deze regels van verschillende aard zijn niet alleen bedoeld om interne fraude te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat de transacties en de tegoeden van de spaarders goed verwerkt worden.


De Nationale Bank van België eist om te beginnen dat binnen de financiële instelling een structuur van goed bestuur gecreëerd wordt, wat betekent dat het dagelijks bestuur van de instelling op elk moment gecontroleerd wordt door niet-uitvoerende bestuurders onder wie een onafhankelijke bestuurder moet zetelen. Deze eerste controle vormt een echt tegengewicht om de belangen van de cliënten van de beursvennootschap te vrijwaren.

De Nationale Bank van België eist vervolgens dat een zeer goed prudentieel toezicht gehanteerd wordt. Dit prudentieel toezicht bestaat bij Leleux Associated Brokers uit drie niveaus. Het eerste niveau bestaat in een eerstelijns toezicht binnen de operationele afdelingen: dit kunnen geautomatiseerde controles zijn, maar ook controles die worden uitgevoerd door de medewerkers van de afdeling. Het tweede niveau bestaat uit de afdeling Inspectie, die de opvolging van de procedures controleert, zowel in de agentschappen als binnen de afdelingen, uit de Risk Manager, die permanent de risiconiveaus van de verschillende afdelingen meet en controleert, en tot slot de Compliance Officer, die nagaat of de procedures en transacties in overeenstemming zijn met de geldende wetgeving (strijd tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, bescherming van de persoonlijke levenssfeer, enz.). Het derde interne controleniveau wordt uitgeoefend door de Interne Audit die voortdurend streeft naar een verbetering van de procedures en de goede werking van het tweede niveau.

Tot slot moet de Nationale Bank van België haar toestemming geven over de benoeming van de bedrijfsrevisor van de beursvennootschap, die door haar diensten erkend moet zijn, en aan wie zij inspectietaken kan toevertrouwen, taken die zij ook zelf kan uitvoeren.